Quantcast
Channel: Recept –Öhmans Mat & Vin
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Carl Butler: Morotsgratäng.

$
0
0

morotsgratäng

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Hur spännande låter det med morotsgratäng? Inte det minsta. Klassiskt butlerrecept; lättlagat, få ingredienser och inga krusiduller.

600-700 g morötter
3 stjälkar blekselleri
3 dl svag höns- eller grönsaksbuljong
75 g riven cheddarost
2 msk vetemjöl

smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skala morötter och skär dem och selleri i centimeterstora skivor. Fräs grönsakerna några minuter i smör utan att de tar färg. Slå på buljongen och låt sjuda i cirka 20 minuter under lock. Blanda ihop 2 msk smör och lika mycket vetemjöl till en pasta. Häll grönsakerna i ett durkslag men spara buljongen som du kokar upp och vispar i mjölblandningen. Låt sjuda sakta i fem minuter. Rör ned två tredjedelar av osten och låt smälta, smaka av med peppar och salt. Lägg grönsakerna i en ugnsform, slå såsen över och strö på resten av osten. Gratinera 10 minuter på 225°.

Trevlig vegetarisk rätt till vardags eller som tillbehör till fläskkotletter eller liknande. Inte alls dumt med morötternas sötma och lilla beska mot den milda sellerin och den krämiga såsen.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.



Carl Butler: Pasticcio (Pastitsio)

$
0
0

pasticcio pastitsio

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Det här receptet var lite förvirrande. Enligt Carl Butler är pasticcio en grekisk rätt som påminner om lasagne och som greklandsresenärer tydligen bör känna igen. Hade aldrig hört talas om den och tyckte att det lät mer italienskt än grekiskt. Googlade lite och recepten på svenska var alla i princip identiska med Butlers. Jag hittade ett italienskt recept som var ruggigt lik min monsterrätt timpano. Det är tydligen en pastarätt som finns i olika varianter runt Medelhavet och det grekiska namnet är pastitsio och inget annat. Så var det med det. En rätt med potential (läs utvärderingen nedan).

1 pkt pasta penne eller liknande

Till färssåsen:
600 g lammfärs (eller nöt)
2 gula lökar

1 burk hela skalade tomater
2 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin eller svag hönsbuljong
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
2 tsk paprikapulver
1 msk smör
1 tsk salt

nymalen svartpeppar från kvarn

Till mjölksåsen:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl

5 dl mjölk
2 krm riven muskot

2 dl torrt vitt vin eller svag hönsbuljong
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin
2 tsk paprikapulver
vetemjöl

smör
0,5 tsk salt
nymalen svartpeppar från kvarn

Till gratineringen
1 dl riven ost
2 ägg

Finhacka löken och fräs i smör utan att den tar färg. Vänd ner vitlöken som du hackat fint. Blanda ner färsen och bryn tills torr och genomstekt. Slå över vinet (eller buljongen), tomaterna som du grovhackat samt spadet och alla kryddorna. Låt sjuda utan lock i cirka 30 minuter.

Smält smöret i en kastrull, vispa ned mjölet och låt fräsa några minuter innan du rör ned mjölken. Låt sjuda några minuter och tillsätt salt, peppar och muskot.

Koka pastan nästan klar. Bottna en smörad ugnsform med hälften av pastan, strö över en tredjedel av osten, bred ut köttfärssåsen, strö ytterligare 1/3-del av osten och till sist resten av pastan. Smält ned den återstående osten i mjölksåsen och rör sist ned två uppvispade ägg. Häll såsen över makaronerna. Gratinera i ugn på 200° i 30 minuter.

Lång ingredienslista, men lättlagad och riktigt god makaronilåda som behöver en grekisk sallad för att lyfta. I receptet anges ”1 pkt makaroner” som jag antog betydde 500 g. Tyckte dock det blev lite torrt och ska dra ned mängden nästa gång. Då ska jag också addera lite fetaost samt kanel, malen koriander och kryddpeppar som ingår i flera av de grekiska recepten jag sett. Då blir det nog en riktig höjdare.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Cassoulet.

$
0
0

cassoulet

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Cassoulet har jag lagat och bloggat om tidigare och även då delvis inspirerad av Carl Butler (receptet återfinns även i ”Carl Butlers Bästa för IKEA). Vanligtvis brukar denna rustika rätt tillagas med confiterade anklår men lokala variationer är vanliga i sydfrankrike och denna liknar kanske mest den från Toulouse. Kabanosserna är en avvikelse från det franska men ger en fin hetta.


3 dl torra vita bönor
1 kg benfri lammbringa eller bog
250 g rimmat fläsk
300-400 g kabanosser eller annan stark korv av samma typ

1 burk hela skalade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2-3 vilöksklyftor
2 lagerblad
1 apelsin
smör

salt
svartpeppar från kvarn

Lägg bönorna i blöt över natten i rejält med vatten. Skär lammet i mindre grytbitar. Skär bort svålen och skär fläsket i centimeterstora strimlor. Hacka lök och vitlök och skär tomaterna grovt och spara spadet. Med potatisskalare skalar du av knappt hälften av skalet från apelsinen. Bryn lammet i  omgångar i smör på ganska hög värme så att det får fin färg runt om. Lägg köttet åt sidan, vispa ut pannan med lite vatten och häll över köttet (det sista är mitt tillägg). I en ugnsfast gryta bryner du fläsket så att det får lite färg och vänder sedan ned lök och vitlök och fräser någon minut. Slå på tomater med spad, tomatpuré, kryddor och apelsinskal. Lägg ner lammköttet, täck med de avsköljda bönorna och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt koka upp, på med locket och in i ugnen på 200° i 90 minuter (du kan också sjuda på spisen på svag värme under lock). Lägg därefter ned korvarna som du delat i grova bitar och låt gå ytterligare 15 minuter. Servera med ett lantbröd.

Oj så gott! Bra studs i kryddorna tack vare kabanossen. Liten arbetsinsats med bra resultat och inte så tung, fet och mäktig som en traditionell cassoulet kan bli. Laga en stor sats för denna rätt blir bara godare när den värms upp.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Helstekt fläskfilé.

$
0
0

helstekt fläskfilé

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Att fläskfilé med champinjonsås är en populär rätt i svenska hem slår Butler direkt fast när han presenterar sin variant av den. Själv gör jag den flera gånger om året i olika varianter och jag blir lika populär varje gång (en värstingversion här) Jag brukar dock alltid steka köttet i skivor och kan knappt påminna mig om att ha helstekt fläskfilé tidigare. Givetvis använder du svenskt fläsk och inget annat.

cirka1 kg fläskfilé av den tjockaste delen
200-300 g champinjoner
1 dl torrt vitt vin
4-5 dl vispgrädde

1,5 msk dijonsenap
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 225°, skiva champinjonerna och salta och peppra köttet. Bryn filén ordentligt runt om i smör i en panna som tål ugnsvärme. In med pannan i ugnen i ungefär 15 minuter. Rör under tiden ut senapen i gärdden och låt sjuda sakta så att det tjocknar något. Vira in fläskfilén i folie. Klicka i mer smör i stekpannan och fräs champinjonerna tills de får fin färg. Slå på vinet och sjud till hälften återstår. Slå på grädden och sjud tills den åter tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet, servera med såsen, kokt potatis och säsongens grönsaker.

Smakade precis som man kan förvänta av denna trygga klassiker. Varken mer eller mindre. Väl värd att prova med enkel tillagning i bara en stekpanna. Prova också att ta i princip samma ingredienser (nöt istället för fläsk dock) och laga till Biff Butler som smakar fantastiskt.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Stek från Pustan

$
0
0

stek från pustan

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Namnet på detta recept kommer ifrån att Butler här hämtade inspiration från gulasch. Redan från början var jag skeptisk till detta recept och läser ni min utvärdering längst ned så förstår ni att jag hellre rekommenderar Butlers egen gulasch eller ännu hellre Ilonas fantastiska version.

1 nötstek på drygt 1 kg
2 gula lökar
1 grön paprika
1 gul paprika

1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
skalet av en halv citron
1 msk paprikapulver

0,5 tsk kummin
1 tsk mejram
5 dl svag buljong

smör
salt
svartpeppar från kvarn

Hacka lök och paprika ganska fint, finhacka vitlöken och stöt kumminen. Skala av det gula på på citronen med potatisskalare. Fräs löken i en gryta med smör på medelvärme utan att den tar färg. Blanda ner paprikan och fräs ytterligare någon minut. Rör ned tomatpuré, vitlök, kummin, mejram, citronskalet och 0,5 tsk salt och några rejäla tag med pepparkvarnen. Slå på buljongen och låt sjuda i ungefär 15 minuter. Bryn steken i smör på ganska hög värme så den får en fin stekyta runt om. Lägg ner steken i paprikaröran, stick i en köttermometer och låt sjuda tills klar (70° för rosa, 75° för helt genomstekt). Ta upp steken och håll varm i aluminiumfolie medan du kokar ihop såsen till önskad mustighet. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos och gärna saltgurka.

Det här blev inte särskilt bra. Steken blev lite seg och själva såsen saknade det djup och den smakrikedom man förväntar sig av ett ”ungerskt” recept. Skar ner steken i småbitar, lät den puttra ytterligare en timme i såsen. Det blev bättre, men slösa inte tid på detta recept utan gör något av de föreslagna recepten ovan..

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Äppelflan till många

$
0
0

äppelflan

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

De svenska äpplena verkar vara på upphällningen till och med här ute på Österlen. Det var därför näst intill tvingande att få detta recept avklarat. Smidig dessert till många som görs direkt på plåten.

ca 15 personer
1 kg syrliga äpplen
1,5 dl aprikossylt eller marmelad
7 dl vetemjöl

200 g smör
2 ägg
1,5 dl socker

Lägg smör och mjöl i en bunke och nyp ihom tills väl blandat och smuligt. Blanda därefter i sockret och till sist äggen. Kläm ihop till en deg, forma till en boll och mjöla den lätt. På ett bakplåtspapper på en plåt trycker du ut degen så den täcker så mycket så möjligt av plåten. Nyp och forma en liten kant runt om. Skala och kärna ur äpllena och dela vart och ett i ungefär 12 klyftor. Börja längst ur och placera äppelklyftorna tätt och åt samma håll. Nästa varv lägger du dem åt andra hållet. Strö över lite socker och grädda i mitten av ugnen i 35 minuter på 200°. Under tiden mixar du aprikosmarmeladen eller passerar den genom en trådsil och värmer upp den i en kastrull. Ta ut flanet och pensla med marmeladen medan det är varmt. Servera helst medan flanet är ljummet tillsammans med vaniljgrädde eller en kula vaniljglass.

Mycket lättlagat och med strålande resultat, minst lika bra som något man får på ett franskt bageri. Gjorde en halv sats och det funkade fantastiskt. Använder du svenska äpplen behöver du inte ens skala dem.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Lammfärsbullar.

$
0
0

lammfärsbullar

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

”Det är lamm” sa Kära Hustrun direkt med en skeptisk min. Visst är det lamm igen, ett av Carl Butlers signum och denna kokbok är full av lammrecept. Lamm är inte något som brukar stå på menyn här hemma men nu är det bara att vänja sig.

500 g lammfärs
2 kokta potatisar
3/4 dl mjölk
1 ägg

1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten knippa persilja
1 kryddmått riven muskotnöt
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Mosa potatisen. Skala löken och riv den på rivjärn. Hacka persiljan och pressa eller riv vitlöken. Blanda färsen väl med samtliga ingredienser samt 1 tsk salt och rejält med peppar. Forma små köttbullar (cirka 25 st) och stek i smör i omgångar på ganska hög värme runt om i 3-4 minuter.

Enkel rätt med jättegod smak. Servera gärna med min ratatouille eller med Butlers (min är bättre).

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Linssoppa med citron.

$
0
0

linssoppa med citron

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag älskar linssoppa! Jag har skrivit både ett och två recept tidigare. Lättlagat, gott, nyttigt, billigt och så blir man en finare människa också. Den perfekta maträtten helt enkelt.

500 g linser
1,5 l hönsbuljong (se nedan)
2 gula lökar
4 tomater

3 vitlöksklyftor
1,5 tsk hel kummin
1 citron
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skala och finhacka lök och vitlök. Skålla och skala tomaterna och skär fint. Pressa citronen. Koka upp buljongen och häll i linser, tomat, vitlöken och hälften av löken. Koka under lock i drygt en timme. Bryn under tiden resten av löken i smör så den får lite färg. Smaksätt soppan med kummin som du stött, salt och peppar. Låt sjuda ytterligare några minuter. Precis innan servering rör du ned citronsaften och strör över den brynta löken.

Mycket bra recept. Smakade mycket gott med kummin som bröt intressant mot citronen. Dock var proportionerna i receptet lite märkliga. Jag hade bara 400 g linser men behövde drygt 17 dl buljong för att det inte skulle bli linsgröt. Byt ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong så blir det en helt vegetarisk rätt.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.



Carl Butler: Risotto med svamp.

$
0
0

risotto med svamp

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

När jag var liten så var risotto en blandning av torrt vitt ris, majskorn, gröna ärtor, paprika och kokt skinka. Serverades i skolbespisningen i bland och man kunde även köpa fryst risotto i påsar. På den tiden uttalades rätten ”ris-otto”. Idag är det en rätt som ekvilibristiskt tillagas under ritualer och total koncentration där de nogsamt utvalda riskornen under konstant omrörning matas med vin eller buljong i små portioner tills de släppt sin stärkelse och förvandlats till en lös risgröt. Ett gastronomiskt konststycke smaksatt med karljohansvamp, skaldjur eller annat gott.

Carl Butlers variant ligger någonstans mittemellan dessa ytterligheter. I receptet anges endast ”ris”, vilket 1991 förmodligen tillsammans med ”grötris” var det totala utbudet i varusegmentet i de flesta livsmedelsbutiker. Jag valde trots det att köpa ”risottoris” istället för ”matris”. Det var kanske ett misstag.

4 dl ris
300-400 g champinjoner
1 pkt saffran
1 gul lök

1 liter höns- eller grönskasbuljong
3 msk riven ost
1 citron
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Finhacka löken och skär svampen grovt. Fräs löken i ett par matskedar smör utan att den tar färg. Lägg i svampen och fräs ytterligare några minuter. Blanda ner riset och rör om ordentligt så att alla riskorn täckts av fett. Strö över 1 tsk salt och slå på buljongen. Låt koka på mycket låg värme under lock i 10 minuter och blanda sedan ner saffran. Låt koka ytterligare 10 minuter, smaksätt med nymald svartpeppar och blanda i osten (jag använde parmesan).

Med ”risottoriset” så tog tillagningen nästan dubbelt lång tid. Med vanligt ris skulle säkert rätten bli lite lättare. Smakmässigt var det dock inte någon sensation och färgen blev ganska trist.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Kyckling i stark sås.

$
0
0

kyckling i stark sås

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Ett lite annorlunda recept från Carl Butler med inspiration från kinakrogen. Calle rekommenderade en wokpanna för tillagningen och låg därmed med sin kokbok från 1991 mitt i dåtidens trendfåra; 1990 utsågs nämligen wokpannan till årets julklapp.

1 pkt frysta kycklingbröst (Jag tog 400 g färska)
1 liten purjolök
1 liten grön paprika
1 liten röd paprika

200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 äggvita
1,5 msk maizena
0,5 dl torr sherry eller vitt vin

Carl Butler: Persiljetorsk.

Fröknäcke

$
0
0

fröknäcke

När jag och Kära Hustrun för ett tag sedan spenderade några lata dagar på Ästad Gård fick vi smak för deras fröknäcke som serverades till måltiderna. Vi fick receptet. När jag köpt ingredienserna så upptäckte jag att ett nära nog identiskt recept fanns tryckt på påsen med majsmjöl. Inte så ovanligt med andra ord. Men lika gott för det och mycket enkelt att göra.

Sätt ugnen på 150°. Blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 0,5 msk mortlade kumminfrön, 0,5 dl rapsolja och rör snabbt ihop med 2 dl okande vatten. Klicka ut på ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ett bakplåtspapper över och tryck ut med handflatorna. Kavla ut mycket tunt så att det täcker hela plåten. Ta bort det översta pappret och strö över lite mer linfrön, solrosfrön, pumpakärnor samt lite flingsalt. Lägg tillbaka bakplåtspappret och tryck till lite lätt så fröna sätter sig. Ta bort pappret igen och grädda i minst 45 minuter. Låt svalna och bryt i bitar. Njut med smör.


Carl Butler: Koftas Kari.

$
0
0

koftas kari

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Här är Carl Butlers variant av den indiska kötbullen kofta. Det är nämligen Butlers recept och inte TV4:s.

Till såsen: 
1 gul lök
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk curry eller mer om du vill
0,5 tsk malen ingefära
1 krm cayennpeppar
3 dl yoghurt
2 msk smör
salt

Till köttbullarna 
400 g lammfärs
1 gul lök
1 liten grön paprika
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen koriander
1 tsk kummin
2 kryddnejlikor
1 krm malen kardemumma 
salt
svartpeppar från kvarn

Såsen: Finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna smått och spara spadet. Smält smöret i en vid panna och fräs löken och vitlöken i en minut. Strö över ingefära, curry och cayenne (jag använde 1 tsk harissa istället) och fräs en knapp minut innan du slår över tomater och spad samt 1 tsk salt. Lått sjuda några minuter och blanda sedan ner yoghurten (jag använde matlagningsyoghurt). Låt sjuda sakta under lock medan du gör köttbullarna.

Köttbullarna: Finhacka lök, vitlök och paprikan. Stöt/mortla kryddorna (jag använde hel kummin och 2 krm hela kardemummakärnor) och blanda alla ingredienser väl med färsen. Forma stora köttbullar och lägg ner i den sjudande såsen. Låt sjuda under lock i minst 10 minuter. Servera med kokt ris.

Mycket gott, smakrikt och härligt kryddigt. Man kan skruva upp kryddningen ytterligare något. Serverade med mangochutney som verkligen lyfte rätten.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Grekisk kyckling.

$
0
0

grekisk kyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Butler var förtjust i kyckling och hans kycklingrecept är ofta mycket lyckade. Det här var enligt honom själv en återkommande rätt i hans eget kök.

1 färsk kyckling på ca 1,5 kg
1 citron
1 knippa persilja 
10 medelstora potatisar
10-12 smålökar
1 stor grön paprika 
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 rejält fänkålshuvud
2-3 vitlöksklyftor 
1 tsk rosmarin 
1 tsk timjan 
smör 
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra kycklingen ut- och invändigt och fyll den med den klyftade citronen och grovhackade persiljan. Lägg fågeln i en stor, smord form och skjuts in i ugnen i 35 minuter. Under tiden skär du potatis, fänkål och paprika i cirka 2,5 centimeter stora bitar och skalar smålöken. Hetta upp rejält med smör i en gryta och fräs grönsakerna några minuter och rör runt så allt blir täckt av fett. Blanda ner kryddorna, 1 tsk salt, rejält med svartpeppar och vitlöken som du hackat fint. Fräs några minuter till. Ta ut kycklingen, lägg grönsakerna runt om och in i ugnen minst 45 minuter till. Vänd runt grönsakerna då och då. Skär upp kycklingen, servera på grönsakerna och gärna med en grekisk sallad.

Oj så smaskigt! Underbart enkelt, saftig kyckling härliga grönsaker med bra konsistens och tuggmotstånd. Klassik liten rätt som kan varieras efter vilka grönsaker som finns efter säsong. En vardagsvariant av gråtande fransk kyckling.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Foliebakad lever.

$
0
0

foliebakad lever

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag är lite tveksam till lever. En del av mig gillar det med den andra halvan protesterar lite lamt. Det här är andra gången jag tillagat kalvlever och liksom första gången är det Carl Butler som tvingat mig. Föredrar helt klart det första receptet.

1,2-1,5 kg ungnötslever
150 g champinjoner
2 tunna skivor lättrökt skinka 
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 liten knippa färsk basilika eller drygt 1 tsk torkad 
3 dl hönsbuljong
smör 
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 175°. Finhacka löken, vitlöken, skinkan och basilikan. Smält smör i en kastrull och fräs löken och vitlöken några minuter. Blanda ner svampen och fräs ytterligare några minuter. Häll på 1 dl av buljongen, salt och peppra och låt sedan sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta kastrullen av värmen, blanda ner skinkan och basilikan och låt svalna. Bryn levern på medelvärme i smör i en stekpanna så den får färg på alla sidor. Lägg två stora bitar aluminiumfolie i kors, bred ut hälften av svampröran mitt på, lägg lever ovanpå och resten av röran uppe på levern. Vippa in det hela i tätt i folien och lägg i en ugnsfast form. Ställ i ugnen i 50 minuter eller något kortare om du vill ha levern rosa. Skär upp foliepaketet i formen så att du tar vara på spadet och röran som du blandar med resten av buljongen och hettar upp. Skär levern i mycket tunna skivor och servera med bladspenat, kokt potatis och såsen.

Spännande skysås med kryddig smak (men inte särskilt vacker). Levern blev fint rosa och mör. Gillar man lever så är det säkert en bra rätt, men här tog min leverskeptiska sida över och Kära Hustrun såg plågad ut men kämpade på.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.



Carl Butler: Fransk nötkaka.

$
0
0

fransk nötkaka

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Butler hymlar verkligen inte med att han inte är mycket för sötsaker, efterrätter eller kakor. Några desserter och bakverk petar han dock in i sina receptsamlingar. Med varierande resultat ska dock sägas.

175 g smör
3 dl florsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
200 g russin 
100 g hasselnötskärnor
smör och vetmjöl till formen 
lite portvin

Lägg russin i blöt över natten i så mycket portvin att det precis täcker. Sätt ugen på 175°. Stöt hasselnötskärnorna eller kör dem mycket hastigt i matberedare, det får inte bli för smått. Smöra och mjöla en bakform. Vispa rumsvarmt smör och florsocker pösigt och vitt. Vispa ned äggen ett i taget så att de blandas väl. Blanda i vetemjöl, nötter och russinen. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Efter halva tiden sänker du temperaturen till 150°.

Smakar nästan exakt som man kan förvänta sig av något som döpts till ”Fransk nötkaka”. Tung, lite torr med med saftiga, smakrika russin. Helt ok och inte inte helt olik ”Engelsk fruktkaka” som är mycket, mycket godare och som jag bakat i varianter många gånger. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Jambalaya.

$
0
0

jambalaya

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Lagar du till detta kreolska recept enligt receptet så räcker det till runt 16 personer. Men då krävs att du har en ruggigt stor gryta. För övrigt ett butlerrecept med ovanligt många ingredienser.

2 hela kycklingar på drygt 1 kg vardera
10 skivor bacon
800 g kokt skinkasalt
12-15 kabanosser eller liknande kryddiga korvar

Populäraste vardagsmaten

$
0
0

köttfärssås

Vad äter svensken i veckorna? Det har man givetvis koll på. Ingen överraskande läsning men ganska torftig. Rätterna på listan står för över 70% av alla vardagsmiddagar. Länkarna går till recept av mina versioner av vardagsfavoriterna.

Mest lagat på vardagar 2014:

1. Spagetti med köttfärssås (13,9 %)

2. Kyckling med ris/potatis (13,2 %)

3. Korv stroganoff (9,8 %)

4. Fisk med tillbehör (8,1 %)

5. Nötkött med potatis/ris (5,4 %)

6. Lax med tillbehör (5,1 %)

7. Fläskkött med tillbehör (4,4 %)

8. Köttgryta (4,4 %)

9. Soppa (4,4 %)

10. Köttbullar med potatis/ris/pasta (3,7 %)

Källa: Food & Friends Matrapport 2014


Carl Butler: Bolito. (Bollito misto)

$
0
0

bolito

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Den här rätten plockade Carl upp under en resa i norra Italien. Receptet verkar vara korrekt och traditionellt men namnet missuppfattade han; ”Bollito misto” ska det vara.

1-1,5 kg grytkött av nöt
4 gula lökar
300-400 g morötter
1/2 stånd blekselleri
1,5 dl vita bönor
2-3 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
1/2 flaska torrt vitt vin 
1,5 tsk rosmarin
1,5 tsk salvia
drygt 5 dl buljong
olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

Lägg vita bönor i blöt över natten. Skär köttet i grytbitar. Hetta upp olja i en stor gryta på medelvärme och vänd runt köttet så det blir grått runt om men inte blir brynt. Häll på vinet och låt sjuda utan lock tills det nästan helt kokat bort. Under tiden skär du lök, morötter och selleri grovt och skalar vitlöksklyftorna. Vänd ner grönsakerna, kryddorna, vitlöken och de hopbundna persiljestjälkarna. Slå buljongen (gör den ganska kraftig) i grytan så det står en centimeter över köttet. Koka upp, låt sjuda under lock i 20 minuter. Blanda sedan ner de avsköljda bönorna och fortsätt sjuda i minst 70 minuter eller tills köttet är mört och bönorna färdiga. Smaka av med salt och peppar och blanda ner persiljan som du hackat. Servera med lantbröd och/eller potatis.

Efter att grytan fått sjuda 45 minuter längre än angivet så blev resultatet en rustik gryta som smakade som barndomens köttsoppa. Helt ok. Rekommenderar att dubbla mängden vita bönor för mer matighet (om du inte serverar med potatis). Du kan också använda konserverade bönor som du värmer i grytan innan servering. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

 


Carl Butler: Katalansk lammgryta

$
0
0

katalansk lammgryta

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Den här rätten är nära besläktad med paella men enklare att tillaga. Ingredienserna kan varieras efter behov, vilket jag gjorde. Se nedan.

600-800 g benfritt lammkött
2 gula lökar 
1 burk hela konserverade tomater 
250 g frysta ärtor
2-3 vitlöksklyftor 
1 pkt saffran
1/2 ftsk timjan
1 lagerblad
6 dl hönsbuljong
4 dl ris 
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skär köttet i lagom små grytbitar. Finhacka lök och vitlök och skär tomaterna grovt och spara spadet. Bryn köttet i omgångar i smör i en tjockbottnad på ganska hög värme så det blir väl brynt. Lägg köttet åt sidan. Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg och tillsätt sedan tomater med spad, buljongen, kryddorna och några rejäla tag med pepparkvarnen.  Lägg i köttet, låt koka upp och sjud sedan på svag värme under lock i minst en timme eller till köttet är riktigt mört. Blanda därefter i riset och sjud ytterligare i 20 minuter. Rör om dåd och då och fyll eventuellt på med vatten om det blir torrt. Smaka av med salt och peppar och blanda ner ärtorna och sjud ytterligare 5 minuter. Servera med bröd och sallad.

Vi fick oväntade gäster så jag drygade ut grytan med ett halvt stånd selleri (gick ned med grönsakerna) samt ett gäng örtiga lammkorvar. Med den lilla modifieringen av receptet blev det en riktigt bra bjudrätt. Dubblera och du har mat till 10 personer. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

 


Viewing all 206 articles
Browse latest View live